fbpx

Nu ignorați hidroizolația balcoanelor și teraselor circulabile

top-apa-1200x1200.jpg

Deși hidroizolația poate părea o risipă de bani atunci când sunteți angrenați în dezvoltarea unui proiect imobiliar, vă încurajăm să ne urmați sfatul de mai sus: Nu ignorați hidroizolația balcoanelor și a teraselor circulabile!

Dacă la baie din ce în ce mai mulți clienți au început să ceară hidroizolație încă de la măsurători, atunci când vine vremea balcoanelor sau a teraselor circulabile, noi(firmele de construcție) încă mai ducem muncă de lămurire pentru implementarea sistemelor de izolație.

Ei bine haideți să vă povestesc despre cazul nefericit al unei potentiale cliente din Mamaia Nord! Nu vom da nume sau adrese, tocmai pentru că această nenorocire se poate întâmpla oricui.

 

00
0
1
2
3
4
5
6
7

Închipuie-ți că abia ce spui adio anului pandemic(2020) , deschizi ușa apartamentului tău de vacanță de la la malul mării și te întâmpină priveliștea de mai sus! O ploaie mocăneață reușise să își bată joc de agoniseala ta de până acum!

Pui mâna pe telefon, cauți pe internet după soluții și dai peste firma noastră de construcții .Iar în loc de asigurări că ”totul va fi bine” primești condiții(rezolvați cu hidroizolația terasei de deasupra, care nu îți aparține) și puțin suport ca să nu inunzi și tu la rândul tău pe cel de dedesubt. Te iei cu mainile de cap și sapi mai adânc internetul și afli că te afli în fața unui lung proces cu dezvoltatorul blocului pentru a recunoaște vina, apoi un alt proces să îți convingi vecinul de deasupra să își hidroizoleze terasa, ca abia de atunci încolo să bagi adânc mâna în buzunar după cca 8000 de euro ca să îți refaci apartamentul.

1
2
3
5
4
6

Cum de a ajuns să cadă tavanul de la o simplă ploaie mocăneață?

1. Cazul 1

Un muncitor a încurcat sacii între ei și a folosit hidroizolantul la turnat trotuare, sau și-a plătit o datorie mai veche folosind materiale de pe șantier. Nimic neobișnuit în cazul 1. Plătește dirigintele de șantier din asigurarea lui de malpraxis și clienta mea prospectă redirecționează banii către noi, care în 2 săptămâni sa rezolvăm atât problema ei, cât și a vecinului de deasupra și amândoi primesc garanție de minim 15 ani.

2. Cazul 2

Constructorul a ignorat procesul de hidroizolație sperând că face economie placând cu gresie și  hidroizoleaza cu ajutorul chitului de rosturi care împreună cu plăcile ceramice să nu permită apei să treacă prin(placa) tavanul de beton!

De ce este greșit?

Plăcile ceramice nu permit apei să treacă, iar chitul de rosturi dacă este tras uniform nu permite apei să treacă. (doar așa sunt făcute și piscinele)

GREȘIT! Încă de pe vremea apeductelor romane, inginerii vremii hidroizolau conductele, puțurile, băile comunale sau piscinele cu materiale obținute din rășini amestecate cu grăsimi animale. 2100 de ani mai târziu deodată a găsit cineva scurtătura spre înavuțire făcând economie la cca 4000 lei (echivalentul costului materialelor hidroizolante calculate din oferta publică de la un retailer zonal)

Deși soluția placării cu gresie ar fi părut soluția hidroizolantă perfectă, cum s-a întâmplat defapt?

Știți de la fizică proprietățile apei? Nu ne referim acum la apa de ploaie care își face loc prin orice material hidrofil să curgă spre sol ajutată de gravitație. Ci ne referim a apa din compoziția păcilor ceramice sau cea din compoziția chitului de rosturi. Care vara se evaporă făcând materialele să își micșoreze volumul, iar iarna să înghețe, deci să își mărească volumul. Ei bine, acum și un necalificat v-ar identifica problema: ”Materialele au lucrat” podeaua ”s-a așezat” și rosturile ”au crăpat” ceea ce a permis apei de ploaie să treacă prin materiale hidrofile cum ar fi betonul din (placă) tavanul prospectei către gipscartonul din tavan căruia i-a mărit considerabil greutatea și i-a decimat în același timp rezistența elastică. Iar toate astea puse cap la cap, ajutate de gravitație, au produs dezastrul văzut în pozele de mai sus.

Procesul s-ar fi replicat către vecinul de sub clienta noastră dacă nu am fi întins noi folia de protecție pentru că între apartamente nu impunem nici noi hidroizolație fiindca diferențele de temperatură dintre vară și iarnă nu fluctuează atât de mult. Iar în cazul unui chit de rosturi ”tras bine” i-ar fi luat apei 2-3 zile să treacă la vecini. Tocmai de-aia, în cazul apartamentelor de vacanță (vizitate cu o frecvență mai mică de 3 zile) noi am introdus clauză de hidroizolație în contract.

La fel ca și alți constructori responsabili, trebuie să trasăm niște condiții pentru ca reamenajarea să decurgă normal și să putem garanta lucrarea cum se cuvine.

În primul rând: terasa de deasupra trebuie hidroizolată măcar la standardele minime de siguranță care se găsesc pe piața autohtonă de bricolaj! Altfel pierzi garanția!

Un model de hidroizolație basic puteți vedea în desenul alăturat.

Totuși în 2021 puteți găsi soluții mai mult decât inovative în comerț care să vă potejeze chiar și în condiții de vreme extremă.

La o estimare optimistă, clienta descrisă mai sus va petrece următorii câțiva ani prin tribunale ca să își recupereze paguba de peste 8000 de euro (materiale și manoperă) care putea fi evitată dacă nu se ”omitea” hidroizolația inițială.

Poate par bani mulți pentru unii sau bani puțini pentru alții, dar dacă ploaia asta cădea în plin sezon estival, pagubele creșteau exponențial mai ales dacă răneau pe cineva care habita acolo.

 

 

PROIECT COFINANȚAT DIN FONDUL SOCIAL EUROPEAN PRIN PROGRAMUL OPERAȚIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

Societatea Comercială Teambuild Construction Group SRL Năvodari Str M11 Nr 6 ET5 AP 16 CIF: J13/1768/2019 CUI: 41057624 www.Firma-De-Constructii.ro

Legături externe



CYLEX

Director Web – Constructii
Director Firme

Teambuild in Mass-Media